U bereikt de pensioengerechtigde leeftijd

U ontvangt ongeveer 6 maanden voor uw pensionering een formulier van APG. Daarin vragen we u om aanvullende gegevens. In de maand waarin u de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, ontvangt u voor het eerst uw ouderdomspensioen. Bent u geboren op of na de 26ste van een maand, dan volgt betaling van het eerste ouderdomspensioen in de maand nadat u de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. U ontvangt dan ook een toekenningsbrief.

Wat kunt u verwachten?

Als deelnemer in de Appa-regeling ontvangt u elk jaar van APG een pensioenoverzicht. Daarop ziet u de door u opgebouwde aanspraken. Ook krijgt u een vooruitblik naar uw pensioen. Zo weet u nu al wat u straks ongeveer kunt verwachten.

Uw Appa-ouderdomspensioen verhogen?

Vlak voordat u met pensioen gaat, kunt u kiezen wat u met het opgebouwde nabestaandenpensioen doet. U kunt uw ouderdomspensioen al dan niet verhogen met uw nabestaandenpensioen.

  • Verhogen

Bent u alleenstaand of heeft uw partner zelf voldoende ouderdomspensioen (opgebouwd)? Dan kunt u er voor kiezen om uw ouderdomspensioen te verhogen met een deel van het Appa-nabestaandenpensioen dat is opgebouwd vanaf 1-7-1999. Dit is de zogenaamde uitruil OP/NP (ouderdomspensioen/nabestaandenpensioen).

Bij uw overlijden komt uw partner alleen nog in aanmerking voor Appa-nabestaandenpensioen dat u eventueel voor 1-7-1999 opbouwde.

  • Niet verhogen

Heeft uw partner geen of weinig ouderdomspensioen opgebouwd? Dan kunt u het Appa-nabestaandenpensioen na uw overlijden laten uitkeren aan uw nabestaanden. Uw ouderdomspensioen wordt dan niet verhoogd.